Overlast melden

Leefomgeving

Samen zorgen we ervoor dat het goed leven is in de wijk. Dat kunnen wij van Volksbelang niet alleen. Want fijn wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Ook de omgeving en de mensen in de buurt zijn belangrijk. Daarom hebben we jou als bewoner hard nodig. Jij weet zelf het meeste over je wijk. Je weet dus ook wat er nodig is om het leven in de wijk beter te maken.

We hebben ook veel contact met de gemeente, andere corporaties en organisaties die werken in zorg en welzijn, zoals de LEVgroep. Ook zij helpen om voor een fijne wijk te zorgen.

Soms kun je last hebben van andere mensen in je wijk. Of misschien ergeren je buurtgenoten zich aan jou. Het is altijd goed om zelf het probleem aan te kaarten. Veel mensen hebben niet door dat anderen zich aan hen ergeren. We geven hier wat tips hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Stap 1: Goed gesprek

Als je je ergert aan het gedrag van je buren, dan is een goed gesprek vaak al genoeg om het probleem op te lossen. Jullie kunnen dan samen afspraken maken. Ga praten op een moment dat je je rustig voelt. Als je boos bent, is de kans groot dat er geen oplossing komt, maar ruzie. Wacht ook niet te lang met een gesprek. Als je je al heel lang ergert, is het moeilijk om rustig te blijven.

Stap 2: Bemiddeling

Als een ruzie met praten niet meer op te lossen is, kun je bellen of mailen met de LEVgroep. Zij kunnen dan buurtbemiddeling inzetten. Bij buurtbemiddeling helpen vrijwilligers uit je eigen buurt om de ruzie op te lossen.

Stap 3: Volksbelang

Als ook buurtbemiddeling niet helpt, kun je terecht bij Volksbelang. Het is belangrijk dat je de overlast schriftelijk meldt. Dat doe je met het registratieformulier overlast. Bij huurders die al lang voor overlast zorgen maakt Volksbelang een dossier  waarin alles op een rijtje staat. Daarom is het belangrijk dat jij als klager goed opschrijft wanneer je last hebt van je buurtgenoot en wat de overlast precies is. Wij onderzoeken of wij moeten ingrijpen en wat we dan gaan doen.