Dit jaar gaan de huurprijzen op 1 juli voor de meeste mensen omhoog. Voor sommige mensen blijft de huur dit jaar gelijk of gaat de huur zelfs omlaag. Hoe zit het precies?
Huurverhoging
Voor 1 mei ontvangen huurders die een huurverhoging krijgen een brief over de jaarlijkse huurverhoging. Hierin staat of de huur per 1 juli omhoog gaat en wat het nieuwe huurbedrag wordt. Wij hanteren huursombenadering, waardoor er per adres naar de huidige huur wordt gekeken in vergelijking met de streefhuur. Op basis daarvan wordt de jaarlijkse huurverhoging bepaald. De meeste huren worden dit jaar verhoogd met 2,6% of maximaal 3,1%. Huurders in de vrije sector krijgen een huurverhoging van 4,1%, dit geldt ook voor garageboxen en parkeerplaatsen.
Huurbevriezing voor lage energielabels
Vanwege de stijging van de energieprijzen hebben we besloten dat er geen huurverhoging komt voor woningen met een E, F of G-energielabel. We noemen dit huurbevriezing. Door de huurprijzen te bevriezen, hopen wij dat er minder bewoners in problemen komen met het betalen van de huur. Alle huurders die een huurbevriezing krijgen ontvangen vóór 1 mei een brief van ons met informatie over de huurbevriezing.
Eenmalige huurverlaging in 2023
Sommige huurders betalen veel huur in verhouding tot hun inkomen. Dit jaar is er een speciale wet om dit recht te trekken. Heb jij een laag inkomen? En zijn de huurkosten hoger dan € 575,03? Dan verlagen wij de huur. Als je hiervoor in aanmerking komt, ontvang je vóór 1 juni een brief van ons. Let op: Je krijgt dan geen brief met een huurverhoging.
Je hoeft geen huurverlaging aan te vragen. De Belastingdienst geeft aan ons door of je wel of niet in aanmerking komt voor een huurverlaging. Zij doen dit op basis van jouw verzamelinkomen in 2021. Is je inkomen na 2021 gedaald dan kan je ook zelf huurverlaging aanvragen.
Zakelijk pand
Huur je een zakelijk pand van ons? Dan geldt voor jou een huurverhoging zoals afgesproken in het contract.
Huurkrant
Op